آشنایی با انواع بیماری های تخمدان در زنان
آشنایی شما با بیماری های تخمدان چقدر است؟ تخمدان ها بخشی از دستگاه تناسلی زنان هستند. زنان دارای دو تخمدان هستند، هر تخمدان به اندازه و شکل یک بادام است. وظیفه تخمدان ها، تولید و ذخیره تخمک ها است. در طی تخمک گذاری ، هر تخمدان یک تخمک آزاد می کند. اگر آن تخمک توسط اسپرم بارور شود، ممکن است بارداری رخ دهد. دیگر وظیفه تخمدان ها در بانوان، تولید هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون است. زمانی که یک زن یائسه می شود، تخمدان های او از تولید این هورمون ها و تخمک های باز می مانند. تخمدان ها نیز مانند هر عضو دیگر بدن، ممکن است دچار اختلال و بیماری شوند. در ادامه مقاله با بیماری های تخمدان بیشتر آشنا خواهید شد. در صورت داشتن علائم، با مراجعه به متخصص سونوگرافی غربالگری در تهران، می توانید از سلامت خود مطمئن شوید.
انواع بیماری های تخمدان
تخمدان ها بخشی از دستگاه تناسلی بانوان هستند و در هر دو طرف رحم یک تخمدان وجود دارد که هر زن دارای دو تخمدان است . تخمدان ها مسئول تخمک سازی هستند ، همچنین در هر دوره تخمک گذاری یک تخمک آزاد می شود . اگر علائمی از بیماری های تخمدان را در خود ملاحظه کردید حتما به مرکز سونوگرافی غربالگری مراجعه کنید ، تا در مرکز تخصصی سونوگرافی غربالگری در تهران شما را به طور تخصصی و دقیق معاینه کنند .
از انواع بیماری های تخمدان به مواردی که نام می بریم می توان اشاره کرد :
- پیچ خوردگی تخمدان
- سرطان تخمدان
- کیست تخمدان و سندرم تخمدان پلی کیستیک
- نارسایی اولیه تخمدان
همه چیز درباره بیماری های تخمدان
پیچخوردگی تخمدان
پیچ خوردگی تخمدان، از بیماری های تخمدان است و زمانی رخ می دهد که تخمدان در اطراف رباط هایی که آن را در جای خود نگه می دارند بپیچد. این پیچ خوردگی باعث می شود که جریان خون به تخمدان و لوله فالوپ قطع شود. پیچ خوردگی تخمدان می تواند باعث درد شدید و سایر علائم شود زیرا تخمدان خون کافی دریافت نمی کند. اگر این وضعیت برای مدت طولانی بدون درمان ادامه یابد، باعث از دست دادن تخمدان و در موارد نادر ناباروری می شود. پیچ خوردگی تخمدان معمولا فقط در یک تخمدان ایجاد می شود. نام دیگر این بیماری پیچ خوردگی ادنکس است. علائم پیچ خوردگی تخمدان به شرح زیر است:
• حالت تهوع
• درد شدید لگن
• استفراغ
• تب
• خونریزی غیر طبیعی
• سونوگرافی ترانس واژینال، که شامل قرار دادن یک پروب سونوگرافی کوچک در واژن است.
• با مراجعه به بهترین سونوگرافی جنین از یک پروب اولتراسوند در قسمت بیرونی شکم استفاده می شود.
• سایر آزمایشات تصویربرداری مانند سی تی اسکن یا اسکن MRI
• آزمایش شمارش کامل خون (CBC ) که می تواند تعداد گلبول های سفید خون را در بدن اندازه گیری کند. با این حال، پزشک نمی تواند پیچ خوردگی تخمدان را بدون انجام جراحی برای دیدن تخمدان به طور کامل تایید کند.
با این حال، تشخیص پیچ خوردگی تخمدان می تواند چالش برانگیز باشد زیرا علائم آن مشابه علائم بیماریهای زیر است:
• سنگ کلیه
• آپاندیسیت
• عفونت مجاری ادراری
• صورتی که فردی علائم پیچ خوردگی تخمدان را داشته باشد، با مراجعه به متخصص سونوگرافی غربالگری در تهران، می تواند بیماری خود را تشخیص دهد. برای تشخیص پیچ خوردگی تخمدان، پزشک ممکن است درمان های زیر را برای شما در نظر بگیرد.
سرطان تخمدان
یکی از مهم ترین بیماری های تخمدان، سرطان تخمدان است. هنگامی که سلول های غیرطبیعی در تخمدان شروع به رشد و تقسیم به روشی کنترل شده می کنند. سلول ها در نهایت رشد (تومور) را تشکیل می دهند. اگر این بیماری تخمدان، زود تشخیص داده شود، سلول های سرطانی در بافت های اطراف رشد می کنند و ممکن است به نواحی دیگر بدن سرایت کند. سرطان تخمدان بر 2 اندام کوچک (تخمدان) که تخمک های مورد نیاز برای تولید جنین را ذخیره می کنند، تأثیر می گذارد.
• هر خانمی ممکن است به این بیماری مبتلا شود، اما بیشتر افراد بالای 50 سال را تحت تاثیر قرار می دهد.
• گاهی اوقات سرطان تخمدان ژنتیکی است.
• علائم سرطان تخمدان، مانند نفخ، همیشه وجود دارد.
• سرطان تخمدان معمولا تشخیص داده می شود، اما تشخیص زودهنگام می تواند به این معنی باشد که قابل درمان است.
کیست تخمدان
کیست های تخمدان، یکی از بیماری های تخمدان است. کیست های تخمدان؛ توده های شایعی هستند که روی یا داخل تخمدان ایجاد میشوند. انواع مختلف از کیست تخمدان وجود دارد. شایع ترین انواع آن خطری نداشته و هیچ علامتی ندارد و در نهایت بدون درمان از بین میروند. به ندرت، کیست ها می توانند باعث ایجاد عوارضی شوند که نیاز به سونوگرافی غربالگری داشته باشد. گفتیم که اکثر کیست های تخمدان بی ضرر هستند و خود در نهایت از بین می روند. برخی از انواع کیست ها بیشتر احتمال دارد که سرطانی شود یا عوارضی ایجاد کند، اما این اتفاق نادر است. کمتر از 1 درصد کیست های تخمدان سرطانی هستند. متخصص سونوگرافی غربالگری باید وضعیت بیمار را از نزدیک بررسی کند.
تخمدان پلی کیستیک چیست؟
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از بیماری های تخمدان است که در آن تخمدان دوار عدم تعادل هورمونی می شود. اگر به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستید، تخمدان های شما سطوح بالایی از هورمون هایی به نام آندروژن تولید می کنند. در نتیجه، هورمون های تولید مثلی نامتعادل می شود. در نتیجه، افراد مبتلا به PCOS اغلب سیکل های قاعدگی نامنظم، پریودهای با تاخیر و تخمک گذاری غیرقابل پیش بینی دارند. به دلیل عدم تخمک گذاری (عدم تخمک گذاری) ممکن است کیستهای کوچک روی تخمدان ها (کیسه های پر از مایع) ایجاد شود.PCOS یکی از شایع ترین علل ناباروری زنان است.
نارسایی اولیه تخمدان چیست؟
زمانی که تخمدان ها از کار می افتند، دیگر هورمون هایی از جمله استروژن تولید نمی کنند. زنانی که سطح استروژن پایینی دارند در معرض خطر برخی از مشکلات سلامتی هستند. نارسایی اولیه تخمدان به عنوان نارسایی زودرس تخمدان نیز شناخته میشود. این بیماری در حال حاضر به جای “شکست” “نارسایی” نامیده می شود، زیرا تخمدان ها می توانند به طور متناوب (گهگاهی) کار کنند و شروع به آزاد کردن تخمک کنند.
سخن پایانی
در پایان باید متذکر شد که حتی پس از بهبودی و درمان، باید به طور مرتب چکاب های لازم را انجام دهید. چون در صورت بروز دوباره بیماری، تشخیص و درمان به موقع بیماری می تواند بسیار کمک کننده باشد. افرادی که سابقه بیماری تخمدان در خانواده خود دارند بیشتر از بقیه نیاز به بررسی و چکاب های مرتب دارند.