هر آنچه باید درباره عفونت های بارداری بدانید
در دوران بارداری، بسیاری از عفونت های رایج مانند سرماخوردگی یا عفونت های پوستی باعث مشکل نمی شوند. اما برخی از عفونت های بارداری می توانند برای مادر، جنین یا برای هر دو خطرناک باشند. برخی از عفونت ها ممکن است منجر به زایمان زودرس و تولد نوزادان کموزن شود. برخی دیگر از عفونت های بارداری هم می توانند باعث بیماری های جدی، نقایص مادرزادی و ناتوانی های مادام العمر مانند کاهش شنوایی یا مشکلات یادگیری شوند. تعدادی عفونت های بارداری رایج که در دوران بارداری خطرناک هستند عبارتند از:
• واژینوز باکتریایی (BV)
• استرپتوکوک گروه B
• هپاتیت
• بیماری های منتقله از راه جنسی
• توکسوپلاسموز
• عفونت های دستگاه ادراری
• عفونت های مخمر
در این مطلب با چه مواردی آشنا می شویم ؟
برای پیشگیری از عفونت های بارداری چه باید کرد؟
پیشگیری، تشخیص زودهنگام و درمان برای کاهش و از بین بردن عوارض عفونت های بارداری با کمک روشهای پیشگیری و درمان ضروری است. متخصص سونوگرافی غربالگری می تواند این عفونت ها را تشخیص دهد. روش های زیر می تواند به پیشگیری از انواع عفونت ها کمک کند:
• گوشت خام یا نیم پز نخورید.
• غذا یا نوشیدنی خود را با کسی تقسیم نکنید.
• دست های خود را مرتب بشویید.
• گربه ها را لمس نکنید؛ گربه ها می توانند توکسوپلاسموز را منتقل کنند.
• از مصرف شیر غیرپاستوریزه (خام) و ترکیبات لبنی از آن خودداری کنید.
• از خوردن پنیر های نرم مانند فتا خودداری کنید، مگر اینکه روی آنها برچسب پاستوریزه نوشته شده باشد.
• محصولات غیر پاستوریزه می توانند حاوی باکتری های مضر باشند.
رعایت این نکات می تواند در جلوگیری از عفونت هایی که می تواند به شما و کودک در حال رشد شما آسیب برساند؛ کمک کند. شما همیشه نمی دانید که آیا عفونت دارید، حتی گاهی اوقات حتی احساس بیماری نخواهید کرد. چنانچه، احساس می کنید ممکن است عفونت داشته باشید یا فکر می کنید در معرض خطر عفونت هستید، حتما به متخصص سونوگرافی غربالگری در تهران مراجعه کنید.
عفونت های بارداری
گفتیم که “عفونت های بارداری” میتواند جنین را تهدید کند. حتی یک عفونت ساده ادراری که در دوران بارداری شایع است، باید فورا درمان شود. عفونتی که درمان نشود؛ میتواند منجر به زایمان زودرس و پارگی غشاهای اطراف جنین شود. حتما با بهترین سونوگرافی جنین ، از سلامت جنین خود مطمئن شوید .
اگر زنان مبتلا به عفونت های بارداری، درمان نشوند؛ عفونت ویروس نقص ایمنی انسانی(HIV) در حدود یک چهارم تا یک سوم بارداری ها به جنین منتقل می شود. با مراجعه به متخصص سونوگرافی غربالگری در تهران توصیه می شود که زنان مبتلا به HIV در دوران بارداری از داروهای ضد رتروویروسی استفاده کنند. اگر زنان باردار ترکیبی از داروهای ضد رتروویروسی را مصرف کنند، خطر انتقال HIV به جنین تا 1 درصد کاهش میابد. برای برخی از زنان مبتلا به HIV، زایمان سزارین که از قبل برنامه ریزی شده ممکن است خطر انتقال HIV به نوزاد را کاهش دهد.
عفونت های مقاربتی که می تواند مشکلاتی را ایجاد کند؛ شامل موارد زیر است:
انواع عفونت بارداری
عفونت کلامیدیا
عفونت کلامیدیا ممکن است باعث تولد زودرس و پارگی زودرس غشا ها شود. همچنین می تواند باعث شود. مشکل چشم (کانژنکتیت) در نوزادان و ورم ملتحمه در نوزادان را ایجاد می کند.
سیفلیسمی
سیفلیسمی، می تواند از طریق جفت از مادر به جنین منتقل شود. سیفلیس می تواند ناتوانی مادرزادی ایجاد کند. زنان باردار در اوایل بارداری به طور معمول برای سیفلیس آزمایش می شوند. معمولا درمان سیفلیس در بارداری هم مادر و هم جنین را درمان می کند.
تبخال تناسلی
تبخال تناسلی می تواند در حین زایمان طبیعی به نوزاد منتقل شود. نوزادانی که به تبخال آلوده می شوند ممکن است به یک عامل مخرب به نام آنسفالیت هرپس مبتلا شوند. عفونت تبخال در نوزادان همچنین می تواند به سایر بیماریهای داخلی منجر شود و باعث زخم های پوستی و دهانی، آسیب مغزی یا حتی مرگ شود.
ویروس زیکا
ویروس زیکا می تواند در دوران بارداری از یک زن باردار به جنین او یا حتی زمان تولد به جنین منتقل شود. عفونت ویروس زیکا در دوران بارداری می تواند باعث میکروسفالی (نقص مادرزادی که در آن سر و مغز نوزاد کوچکتر از نوزادان هم سن و جنس است) و سایر نقایص مغزی شدید شود.
اگر باید به منطقه ای که ویروس زیکا در آن شایع است سفر کنید، ابتدا با پزشک مراقبت های بهداشتی صحبت کنید و به شدت اقدامات لازم را برای جلوگیری از نیش پشه در طول سفر دنبال کنید. در این بیماری؛ چون سر نوزاد به طور طبیعی رشد نمی کند، کوچکتر از حد نرمال است.
عفونت ویروس زیکا همچنین می تواند باعث ناهنجاری های چشمی در نوزاد شود. زیکا توسط پشه ها منتقل می شود؛ اما می تواند از طریق رابطه جنسی، از طریق انتقال خون و از یک زن باردار به نوزادش یا در حین تولد نیز سرایت کند.
درمان عفونت های بارداری
تعیین اینکه آیا زنان باردار باید با داروهای ضد میکروبی درمان شوند، با کمک متخصص سونوگرافی غربالگری در تهران مشخص می شود. برخی ازدارو های ضد باکتری مانند پنی سیلین ها، سفالوسپورین ها و داروهای مرتبط با اریترومایسین (به نام ماکرولید ها) عموما برای استفاده در دوران بارداری بی خطر در نظر گرفته می شوند. سایر داروهای ضد باکتری، از جمله تتراکلین ها و فلوروکینولون ها، ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در جنین شوند.
عفونت بارداری با انتقال از راه های غیر جنسی
عفونت های بارداری که از طریق جنسی منتقل نمی شوند:
• سرخک آلمانی (سرخچه) می تواند باعث مشکلاتی شود؛ به ویژه رشد ناکافی قبل از تولد، آب مروارید، مشکل مادرزادی قلب، کاهش شنوایی و کاهش در رشد جنین را به وجود می آورد.
• عفونت سیتومگالوویروسمی
• آبله مرغان(واریسلا) خطر سقط جنین را افزایش می دهد. ممکن است حتی به چشم های جنین آسیب بزند یا منجر به نابینایی یا ناتوانی ذهنی جنین شود. سر نوزاد ممکن است کوچکتر از حد نرمال باشد. با مراجعه به بهترین سونوگرافی جنین، می توان این بیماری را تشخیص داد.
• توکسوپلاسموز، یک عفونت تک یاخته ای است که امکان دارد باعث سقط جنین شود، مرگ جنین و نقایص مادرزادی در این مشکل بسیار جدی هستند.
• لیستریوز، یک عفونت باکتریایی است که خطر زایمان زودرس، سقط جنین و مرده زایی را افزایش می دهد. نوزادان ممکن است در رحم وجود داشته باشد، اما علائم ممکن است تا چند هفته پس از تولد به تعویق بیفتد.
• عفونت های دستگاه ادراری خطر زایمان زودرس و پارگی زودرس غشاهای حاوی جنین را افزایش می دهد.
• هپاتیت، معمولا به عنوان یک بیماری مقاربتی در نظر گرفته نم یشود. هپاتیت در یک زن باردار می تواند خطر زایمان زودرس را افزایش دهد. همچنین می تواند در حین زایمان از مادر به نوزاد منتقل شده و مشکلاتی را ایجاد کند.
سخن پایانی
رابطه بین شما و پزشک در دوران بارداری حیاتی است. مراقبت های دوران بارداری بسیار مهم است، زیرا می توان از وقوع آن ها حتی قبل از بروز علائم آگاه شد. آگاهی از این خطر در دوران بارداری از آسیب احتمالی به مادر و جنین جلوگیری می کند. اگر تشخیص سریع و درمان انجام شود، می توان از بسیاری از بیماری های بارداری پیشگیری کرد. هر کسی که در طول بارداری خود علائم عفونت های بارداری را تجربه کند باید با متخصص زنان صحبت کند.